dimecres, 24 d’octubre del 2012

Els Panellets

                                       Els Panellets

Els panellets són uns pastissos petits, i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. Són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, Elvissa, el País Valéncia i altres llocs relacionats, juntament amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç (típicament moscatell, mistela, vi de missa o vi dolç de Banyuls). Cal situar l'origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental.

                                                 Com es fan ?

 

Ingredients


  • 1 kg de farina d'ametlla crua Marcona
  • 800 gr de sucre
  • 150 gr de patata bullida amb pell

  • la pell de ½ llimona ratllat
  • 30 gr d'anís dolç
 Elaborament 

    Aixafarem bé amb una forquilla la patata bullida i pelada. Amb les mans ben netes farem una massa barrejant la patata amb el sucre i la farina d'ametlla. Afegirem l'anís i la pell de llimona i ho acabarem de treballar fins que ens quedi ben lligat i es desenganxi del recipient. Aquest massapà el deixarem reposar unes dotze hores tapat a la nevera perquè ens agafi una mica de cos. Passat aquest temps agafarem porcions del massapà i en farem boles. En un bol a part barrejarem pinyons crusos amb una mica de rovell d'ou i arrebossarem les boles amb els pinyons (el truc per poder enganxar amb més facilitat els pinyons a les boles és mullar els pinyons amb una mica de rovell allargat amb aigua). Ho posarem en safates de forn una mica separats i els courem a 225ºC fins que agafin color.
  Un cop tenim la base de massapà podem fer moltes varietats de panellets. Els podem arrebossar de coco rallat, amb ametlla filada, podem afegir-hi cafè soluble al massapà (una proporció de 30 gr de cafè per quilo de massapà), també podem substituir la patata per moniato, etc.
                                         Tipus de panellets

Hi ha moltes versions dels panellets, hi ha qui no hi posa gens de patata i hi posa una mica d'aigua per barrejar els ingredients, es pot baixar la quantitat de sucre si veiem que són massa dolços, o també perquè surtin més econòmics podem posar més quantitat de patata per allargar el massapà.
De cafè: Agafarem un quilo de massapà i hi barrejarem 30 gr de cafè soluble.

 Alguns de molts tipus de panellets són:
  • Panellet de almendre
  • Panellet de avellana
  • Panellet de cafè
  • Panellet de cirera
  • Panellet de xocolata
  • Panellet de coco
  • Panellet de maduixa
  • Panellet de kiwi
  • Panellet de llimona
  • Panellet de taronja
  • Panellet de pinyons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada